Waaraan denk jij als iemand vraagt; wat is een typische Hollandse taart? Juist, klassieke appeltaart! Het liefst warm en met een toefje slagroom erbij, of waarvan ik hou; een hele berg ; ).
Verveel jij je omdat je binnen moet blijven? Maak dan dit heerlijke recept!
INGREDIËNTEN
VOOR HET DEEG
- 300 g patentbloem (beter en fijner van kwaliteit)
- 100 g suiker
- 0.5 tl zout
- 200 g koude boter
- 2 eieren
- 2 el water
VOOR DE VULLING
- Paneermeel
- 7 appels
- 100 g suiker
- Rozijnen
- 4 tl kaneelpoeder
- 2 el custardpoeder
BENODIGDHEDEN
- Mixer met deeghaak
- Springvorm
- Bakpapier of een silicone mat
- Deegroller
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
HET DEEG
- Meng de bloem met de suiker en het zout.
- Snijd de boter in blokjes en mix het samen met het ei, het water en de bloem tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol twee derde van het deeg uit tot een ronde lap en hou de rest van het deeg apart.
- Vet de springvorm in en bekleed het met het deeg. Bestrooi de bodem met wat paneermeel. Dit zorgt ervoor dat de de appeltaart niet veranderd in een natte taart ; ).

DE VULLING
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij deze in blokjes.
- Meng daarna de appels samen met de suiker, rozijnen, kaneelpoeder en custardpoeder.

DE APPELTAART
- Leg de vulling in laagjes over de bodem en druk deze stevig aan.
- Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 millimeter. Snij daarvan lange repen. Deze kan je dan kruislings over de taart neerleggen!
- Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met een geklutst ei. Hierdoor krijgt de appeltaart een geweldige glow!
- Bak de taart in ± 50 minuten gaar. Laat de taart daarna even afkoelen, maar niet te lang hoor…
Appeltaart is op zijn lekkerst als hij warm is ; )!
Tip van Kim: wordt het deeg te plakkerig tijdens het rollen? Gebruik dan een beetje bloem!
Ben jij ook zo een fan van de klassieke appeltaart?
