SCHAPEN SCHEREN

Elk jaar worden onze schapen geschoren. Ben je benieuwd naar waarom ze geschoren worden en hoe dit gebeurd? Lees dan snel verder!

Lang geleden kwamen schapen in de rui, net als katten en honden. Ze verloren plukken wol tijdens het grazen in de natuur. Door het fokken met schapen en doordat schapen vaker op afgesloten stukken land werden gehouden, werd de natuurlijke rui van de schapen steeds minder. Daarom moeten schapen tegenwoordig geschoren worden. De vacht niet afscheren is geen optie omdat;

  • Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op ‘omvallen’. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze niet uit zichzelf opstaan. En dan zal het schaap het niet overleven. TIP VAN KIM; mocht je ooit in een weiland een schaap op de rug zien liggen: wees zijn redder in nood en draai het schaap voorzichtig weer op zijn zij!
  • Schapen die niet worden geschoren hebben grote kans op worminfecties bij de billen. Door te scheren kunnen de schapen makkelijker schoon gehouden worden.
  • Lammetjes kunnen makkelijker bij de moeder drinken als moeder schaap geschoren is.

Schapen scheren is niet makkelijk. De schapenscheerder moet het schaap stevig vasthouden en ervoor zorgen dat de wol in één stuk van het schaap afkomt. Er moet ook nog een beetje wol voor het schaap overblijven. Als het schaap helemaal naakt geschoren wordt, krijgt hij het hartstikke koud! Als de wol eraf is, wordt het schoongemaakt en uitgekamd in een machine. De wol wordt daarna gesponnen tot draad waar allerlei kleren van gebreid kunnen worden.

Benieuwd naar hoe de schapen worden geschoren? Neem dan snel een kijkje op mijn youtube kanaal!

LIEFS KIM